JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

IMG 1U nedjelju 22.4.2018. u 10:30 sati deset učenika trećih i četvrtih razreda Opće-realne gimnazije i profesorica Sanja Jurić krenuli su u Užice na književni festival "Na pola puta".

Naše učenike dočekali su domaćini, učenici Užičke gimnazije, i priredili im divnu dobrodošlicu. A u Užice su putovali: Nikola Bodulović, Ajna Đukić, Džana Avdić, Carla Martinović, Marija Mikulić, Anđela Bošnjak, Marko Tadić, Vinko Suton, Filip Komšić, Nađa Omerhodžić.

Istoga dana, u 18:30, na maloj sceni Narodnog pozorišta Užice otvoren je festival i predstavljena je "Mala kutija", zbrika četiriju knjižica Predraga Lucića, a nakon predstavljanja, učenici  iz Sarajeva, Rijeke, Zagreba, Beograda i Užica pogledali su dokumentarni film "Viva Ludež".

U ponedjeljak su počela predavanja u školi.  Započeo ih je pisac i univerzitetski profesor Nenad Veličković; učenicima je održao predavanje po imenu "Poezija i shopping". Razgovaralo se o potencijalnoj vezi između književnosti i kupovine. Naredno predavanje vodila je književnica Mira Otašević, a učenici sarajevskog KŠC-a pokazali su veliku aktivnost u razgovorima o solidarnosti, ali i drugim temama poput sustava školovanja. Zadnje predavanje toga dana vodio je Siniša Labrović. Labrović je predstavio svoje umjetničke projekte i iskustva u satiričnim performansima koje je dosad izvodio. Prvi dan festivala završio se večernjim čitanjima na sceni Narodnog pozorišta. Svoja djela predstavili su Dejan Atanacković ("Luzitanija") i Barbara Matejčić ("Kako ste?"). Gost  iznenađenja bio je Boris Dežulović. Program su vodili učenici Užičke gimnazije; najavljivali su pisce i intervjuirali ih, a zatim su pisci čitali ulomke svojih djela.

U utorak se Dejan Atanacković predstavio kao predavač, a njegova tema bila je „Savremena vizuelna umjetnost”. Uslijedilo je predavanje o narativnom novinarstvu Barbare Matejčić, a posljednje tog dana pod nazivom „Putopis 'Ljudi govore' Rastka Petrovića” priredio je Mustafa Zvizdić. Dan je završio otvaranjem izložbe Siniše Labrovića. Sačinjena isključivo od materijala nađenog na ulicama grada, ona predstavlja umjetnikov doživljaj Užica. U večernjem čitanju čuli smo spisateljice Miru Otašević („Zmajevi od papira”), Aidu Šečić-Nezirević (“Lutke”) i pisca Bojana Krivokapića (“Proleće se na put sprema”). Učenici su uživali u čitanju, a kao i prethodnih dana, teatar je bio pun. 

Srijeda je započela predavanjem “Pisati o ženama” Aide Šečić-Nezirević. Iako je kratko trajalo, bilo je izuzetno zanimljivo, a učenice i učenici mogli su sudjelovati u razgovoru s autoricom. Vladimir Pištalo pričao nam je, duhovito i slikovito, o svojoj knjizi o Ivi Andriću te pročitao i neke ulomke iz svog djela. Nakon kratke pauze sudjelovali smo u radionici pisanja Bojana Krivokapića - “Šta (nam) znači proces?”. Posljednje predavanje na ovom festivalu je održao je izdavač i književnik Dejan Ilić. Potaknuo je učenice i učenike da razmišljaju o današnjoj ulozi škole i shvate pojam (anti)modernizam. Važnost koju danas ima škola pokazao je uz pomoć primjera popularnih fantastičnih filmova kakvi su Harry Potter i Gospodar prstenova. Festival je zatvoren večernjim čitanjem Vladimira Pištala, Mustafe Zvizdića i Nenada Veličkovića.

U četvrtak 26.4. u 10 i 30 sati naši učenici krenuli su za Sarajevo. Napravili su mali predah, u Višegradu, kratko obišli Andrićgrad, te se tijekom ručka neprestano divili pogledu na poznatu ćupriju na Drini.

Na festivalu se naučilo mnogo toga o književnosti, o prijateljstvu, solidarnosti, jedinstvu, poštovanju i mnogo čemu drugome. Bilo je veoma teško pozdraviti se s učenicima, profesoricama i cijelim Užicem jer ovaj put i ovaj festival nisu bili obični i svakodnevni. Na pola puta je festival koji će nam mnogo nedostajati i na koji ćemo se uvijek željeti vratiti.

Nađa Omerhodžić i Carla Martinović

 

IMG 2

 

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com