Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu! – Obilježavanje 5. Međunarodnog dana e-otpada u BiH

Od ~16 milijardi mobilnih telefona koji se koriste širom svijeta,
~5,3 milijarde postati će e-otpad u 2022. godini;
samo mali dio biti će pravilno zbrinut

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će samo 2022. godine u svijetu biti proizvedeno 24,5 milijuna tona otpada od malih aparata. Ovo je četiri puta veće od težine velikih piramida u Gizi. Zbog svoje male veličine, predmeti poput mobilnih telefona, električnih četkica za zube, tostera i fotoaparata često se mogu pogrešno odložiti i čine 8% cjelokupnog e-otpada koji odlazi u kante za miješani otpad. To znači da gubimo važne sirovine koje sadrže, a koje se ne mogu izvući iz njih. U Europi 1,4 kg e-otpada po stanovniku svake godine završi kao miješani otpad. Osim toga, mali uređaji koji se ne koriste svakodnevno odlažu se u ormare, garaže, podrume, tavane i brzo se zaboravljaju. Kao rezultat toga, prosječno europsko domaćinstvo akumulira 5 kg e-uređaja po osobi.

Stručnjaci očekuju da će se oko 5,3 milijarde mobilnih telefona prestati koristiti ove godine. Naslagani jedan preko drugog sa prosječnom debljinom od 9 mm, nekorišteni telefoni bi se podigli na otprilike 50.000 km – 120 puta više od Međunarodne svemirske stanice; jedna osmina puta do Mjeseca. I uprkos njihovom dragocjenom zlatu, bakru, srebru, paladiju i drugim komponentama, koje se mogu reciklirati, stručnjaci očekuju da će većina nestati u ladicama, ormarima ili garažama, ili će biti bačena u kante za miješani komunalni otpad ili biti spaljena. Iznenađujuće je da mobilni telefoni zauzimaju 4. mjesto među malim elektroničkim proizvodima, koje potrošači najčešće gomilaju.


Istraživanje WEEE Foruma o akumulaciji e-otpada u domaćinstvima

Akumulacija mnogih vrsta malih uređaja iz domaćinstva je u središtu je ovogodišnjeg 5. Međunarodnog dana e-otpada, koji će se održati u petak, 14. listopada 2022. Organizatori su objavili rezultate sprovedenih istraživanja kako bi otkrili zašto toliko domaćinstava i preduzeća ne predaju otpadnu električnu i elektronsku opremu (e-otpad) na popravku ili recikliranje. Istraživanja od 8.775 europskih domaćinstava u šest zemalja, koje predstavljaju raznolikost Europske unije – Portugalu, Nizuzemskoj, Italiji, Rumunjskoj i Sloveniji, uz zasebno istraživanje u Velikoj Britaniji, pokazuju da prosječno domaćinstvo sadrži 74 električna i elektronička proizvoda kao što su telefoni, tableti, laptopi, električni alati, fen za kosu, tosteri i ostali aparati (osim lampi). Od ta 74 proizvoda, 13 se gomila (9 od njih se ne koriste, ali rade, 4 su pokvarena).


5 najviše skupljenih malih električnih i elektroničkih proizvoda (po broju komada*), Europa:
  1. Mala potrošačka elektronika i dodatna oprema (npr. slušalice, daljinski upravljači)
  2. Mali kućanski aparati (npr. satovi, glačala)
  3. Mala oprema za informacijske tehnologije (npr. eksterni čvrsti diskovi, ruteri, tipkovnice, miševi)
  4. Mobilni i pametni telefoni
  5. Mala oprema za pripremu hrane (npr. tosteri, prerada hrane, roštilj)
    (* Po težini, odbačene perilice za pranje rublja i druga bijela tehnika daleko nadmašuju sve druge vrste e-otpada.)

Top 5 razloga za gomilanje e-otpada bilo koje vrste, u Europi:

  1. Možda ću ga ponovo koristiti u budućnosti (46%)
  2. Planiram ga prodati / pokloniti (15%)
  3. Ima sentimentalnu vrijednost (13%)
  4. Možda ima vrijednost u budućnosti (9%)
  5. Ne znam kako da ga riješim (7%)

Pascal Leroy, generalni direktor WEEE Foruma, organizacije koja stoji iza Međunarodnog dana e-otpada, je izjavio: „Ove godine smo se fokusirali na male predmete e-otpada, jer je vrlo lako da se akumuliraju neiskorišteni i neprimijećeni u domaćinstvima, ili da budu bačeni u običnu kantu za smeće. Ljudi obično ne shvataju da svi ovi naizgled beznačajni predmeti imaju veliku vrijednost i da zajedno na globalnom nivou predstavljaju ogromne količine.”

Dodaje Magdalena Charytanowicz iz WEEE foruma zaduženog za Međunarodni dan e-otpada: „Kao što je navedeno u našem kratkom javnom videu (https://youtu.be/p7iz9hKeDx8), samo 2022. godine, mali električni i elektronički predmeti kao što su mobilni telefoni, električne četkice za zube, tosteri i kamere proizvedeni širom svijeta će težiti ukupno 24,5 miliona tona – četiri puta više od težine Velike piramide u Gizi. A ovi mali predmeti čine značajan udio od 8% cjelokupnog e-otpada bačenog u kante za smeće i na kraju odloženog na deponiju ili spaljivanje. Ovi uređaji sadrže mnoge važne resurse koji se mogu koristiti u proizvodnji novih elektroničkih uređaja ili druge opreme, kao što su vjetroturbine, baterije za električne automobile ili solarne panele – sve je to ključno za zelenu, digitalnu tranziciju u društva s niskim udiom ugljika.”

Virginijus Sinkevicius, europski komesar za životnu sredinu, oceane i ribarstvo, prokomentirao je: „Nastavak rasta proizvodnje, potrošnje i odlaganja elektroničkih uređaja ima ogroman uticaj na životnu sredinu i klimu. Europska komisija se obraća onima s prijedlozima i mjerama tokom cijelog životnog ciklusa proizvoda, počevši od dizajna do prikupljanja i pravilnog tretmana kada elektronika postane otpad.”

 
Međunarodni dan e-otpada u Bosni i Hercegovini (#ewasteday)


Prošle godine je preko 170 organizacija iz 78 zemalja širom svijeta podržalo četvrto obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada. I ove godine očekujemo barem još toliko. U Bosni i Hercegovini taj dan obilježavamo posebnim događajima širom države 14. listopada 2022. godine, u organizaciji društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje otpadnom električnom i elektroničkom opremom u FBiH.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada u održati će se u JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo (adresa: Asima Ferhatovića br.2, Sarajevo) sa početkom u 10.00 sati. Manifestaciju će otvoriti obraćanje prisutnim od strane koordinatora projekta, a zatim aktivnosti djece koje se odnose na recitacije i igrokaz, manifestacija će se završiti sadnjom 50 sadnica u dvorištu škole, zajedno sa volonterima i prisutnim gostima. Ovaj ekološki dan širom države, a kroz projekat Zelena revolucija 2, će podržati 137 osnovnih škola, jedna srednja škola i jedan vrtić.

Pozivamo stanovništvo da posjete www.zeos.ba i pronađu najpogodniji način da predaju svoj e-otpad u ZEOS-ov kontejner ili besplatno sa kućne adrese, želimo da zajedno pošaljemo snažnu poruku o podizanju i razvijanju svijesti našeg društva i pojedinaca o značaju pravilnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada.


U 2022. godini, procijenjena količina malih aparata u e-otpadu širom svijeta je 24.5 milijuna tona. To je kao težina 4 Velike piramide u Gizi.
 
Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu!

Opća-realna
gimnazija

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
gimnazija upisZAŠTO UPISATI?

 
POGLEDAJTE AKTIVNOSTI
 

Srednja medicinska
Škola

SVE NOVOSTI
MedicinskaOPŠIRNIJE

 

TAJNIŠTVO
medicinska-tajnistvoradno vrijeme
sa strankama

PONEDJELJAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
SRIJEDA 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
PETAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
 

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
medicinska-skolaZašto upisati?

 

oesdPRIJAVI POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME
U SARAJEVU

PROČITAJ VIŠE

 

 

 

PRIJAVI NASILJE
među učenicima i nad učenicima

right arrow Prijavi svaki oblik nasilja
   

 

 

Prijavi korupciju

right arrow Ispuni online obrazac
right arrow Pošalji email
   

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.
KONTAKT KŠC "SV. JOSIP" SARAJEVO
 
pin 1 ADRESA
Mehmed-paše Sokolovića 11
71 000 Sarajevo, BiH
  PODRUČNA ŠKOLA
Vitomira Lukića 1, 71 000 Sarajevo, BiH
phone-call1 TELEFON
+387 33 225 775
  PODRUČNA ŠKOLA
+387 33 760 905
EMAIL
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
sustav skola logoksc 
ŠKOLSKI CENTRI U BiH 
 
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Pavao" Zenica
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Petar Barbarić" Travnik
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Franjo" Tuzla
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Bl. Ivan Merz" Banja Luka
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Don Bosco" Žepče
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Ivan Pavao II" Bihać

©2008-2024 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com