Katolički školski centar u Sarajevu svake godine organiziraju terensku nastavu za svoje srednjoškolce.

Ove je godine to bilo u srijedu 26. listopada. Cilj ove nastave je upoznati kulturne, povijesne, međureligijske i prirodne znamenitosti svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Tako su i ove školske godine naši učenici krenuli u četiri različita pravca: Kreševo-Fojnica (1. razredi), Jajce (2. razredi), Travnik (3. razredi) i Mostar-Žitomislići-Međugorje (4. razredi).

Svaka od ovih razrednih skupina donosi svoje izviješće obogaćeno fotografijama.
bih terenska nasatava

26. listopada 2022. godine učenici prvih razreda Srednje medicinske i Opće-realne gimnazije Katoličkog školskog centra Sv. Josip, zajedno sa svojim profesorima/icama bili su na terenskoj nastavi u tri gradića Bosne i Hercegovine.

Nakon ugodna putovanja tijekom kojega su promatrači mogli svjedočiti prirodnim ljepotama naše domovine, autobusi s učenicima i njihovom pratnjom stigli su u Kreševo. Podijeljeni u dvije grupe, učenici su imali priliku naučiti nešto novo o tradiciji potkivanja jaja, ali i posjetiti kreševski samostan i muzej Sv. Katarine, koji je tijekom više stoljeća očuvan zahvaljujući neprekidnom trudu kreševskih franjevaca. Nakon edukativne uvodne riječi vodiča u muzeju, učenici su mogli razgledati duhovne i etnografske izložbe. Slijedio je kratki posjet udruzi Kreševski citrin, koja je poznata po svom sajmu minerala i kristala.

Sljedeća postaja bila je tvornica Sarajevskog kiseljaka. Obišavši tvornicu, zahvaljujući ljubaznim radnicima, svjedočili su kompleksnom procesu koji se skriva iza jednostavnih boca vode i sokova koje viđamo svaki dan.

Posljednja stanica prije povratka kućama bila je Fojnica. Nakon sveobuhvatnog predstavljanja Reumala Fojnica, poneki učenici su sigurno odlučili predati se zanimanju tako plemenitom poput liječenja ljudi. Obišli su potom nazaobilaznu postaju Fojnice a to je franevački samostan i muzej, gdje smo mogli čuti zanimljivo predavanje o povijesti crkve i značajnim franjevcima. Osim muzeja i umjetničke izložbe u sklopu samostana, na raspolaganju im je bila i stara knjižnica, puna zanimljivih knjiga pisanih različitim pismima. Poslije ovoga, slijedilo je slobodno vrijeme i povratak u Sarajevo.

Učenici su bez sumnje uživali u ovogodišnjoj terenskoj nastavi. Osim riznice povijesnog znanja, ovaj izlet nam šalje važne poruke – kulturna šarolikost i obilje poput one koju ima Bosna i Hercegovina je nešto što moramo čuvati i paziti, jer znanje i ujedinjenost pobjeđuje sve nedaće.

Iris Ademović, I. a


U srijedu, 26. 10. 2022. drugi razredi Opće-realne gimnazije i Srednje medicinske škole posjetili su Jajce. Učenici su uz svoje profesore i vodiča imali priliku da bolje upoznaju povijest i prirodne ljepote svoje zemlje.

Tijekom prelijepog sunčanog dana učenici najprije su posjetili Franjevački samostan, muzej i Rimski hram boga Mitre, a potom su obišli stari grad posjetivši katakombe, Jajačku tvrđavu i džamiju Esme Sultanije.

Nakon što su čuli nešto o povijesti grada i njegovu značaju, učenici su imali priliku vidjeti fantastičan prizor vodopada koji, između ostalog, spada u 12 najljepših vodopada na svijetu.

Prekrasan dan s puno informacija učenici su nastavili uživajući u obilasku i šetnji kraj Plivskih jezera i time završili svoj posjet Jajcu i njegovim kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama.

Lara Fuks (II.a) i Tara Trifković (II.b)


U srijedu, 26. listopada 2022. godine, učenici trećih razreda Opće-realne gimnazije i Srednje medicinske škole, u pratnji razrednika i profesora, posjetili su zemljopisno središte Bosne i Hercegovine – Travnik.

Ovaj poviješću ispunjen grad na rijeci Lašvi, učenicima je ponudio pregršt zanimljivih lokaliteta, od kojih je prvi koji su posjetili bio Katolički školski centar u Travniku. U sklopu centra nalazi se i crkva sv. Alojzija Gonzage, u kojoj počivaju posmrtni ostaci časnog sluge Božjega Petra Barbarića. I sama škola nosi naziv po njemu, o čemu nam je više ispričao don Jakov Kajinić.

Sljedeća znamenitost koju su učenici posjetili bila je Šarena džamija. Iza njenog imena krile su se mnogobrojne šarolike zanimljivosti, a posebno se isticala osmanlijska arhitektura iz 16. stoljeća.

Naravno, nijedan posjet Travniku ne bi mogao proći bez obilaska rodne kuće jednog od najvećih bosanskohercegovačkih književnika, ujedno i našeg nobelovca, Ive Andrića. U ovom muzeju izložena su neka od njegovih najpoznatijih i najnagrađivanijih dijela, među kojima se ističe “Na Drini ćuprija”, za koje je dobio Nobelovu nagradu.

Posjet Travniku okončan je obilaskom travničke tvrđave, nakon čega su se učenici, zaintrigirani novim iskustvima i spoznajama, uz miris travničkih ćevapa, zadovoljno vratili u Sarajevo.

Andrea Vujović, III.a


Srijeda, 26. listopada 2022. velikoj većini maturanata KŠC-a u Sarajevu ostat će dugo u pamćenju. Posjetiti duhovne i kulturne znamenitosti južnog dijela BiH rijetka je prilika.

Naši maturanti Opće-realne gimnazije i Srednje medicinske škole, sa svojim razrednicima i profesorima religijskih predmeta, toga su dana najprije posjetili Žitomisliće i poznati manastir u tome mjestu. Tu nas je dočekao otac Danilo i dosta toga nam rekao o povijesti manastira i životu monaha tijekom njegove povijesti. U sklopu manastira je muzej, u kojem su izložene ikone, i suvenirnica u kojoj su mnogi od nas kupili neki predmet za uspomenu.

Put nas je dalje vodio prema Međugorju u kojem smo posjetili zajednicu Cenacolo u kojoj smo imali priliku upoznati se s radom i načinom življenja ovisnika koji se ovdje na jedan vrlo specifičan način liječe. Nakon kraćeg slobodnog vremena u ovom međunarodnom hodočasničkom mjestu, krenuli smo prema Mostaru. U ovome poznatom hercegovačkom gradu posjetili smo Stari most i Koski Mehmed-pašinu džamiju. Poslije obilaska ovih kulturnih i vjerskih znamenitosti, imali smo dosta slobodnog vremena za individualno upoznavanje ovoga grada i šetnju po vlastitom izboru, poslije čega smo u predvečerje krenuli prema Sarajevu.

Možda se put činio napornim, i možda su se neki osjećali umorno, ipak mi smo kući došli puni utisaka, lijepih trenutaka i zajedničkog druženja koji će nam, nadamo se, dugo ostati u pamćenju.

Lea Abadžić, IV.a

Opća-realna
gimnazija

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
gimnazija upisZAŠTO UPISATI?

 
POGLEDAJTE AKTIVNOSTI
 

Srednja medicinska
Škola

SVE NOVOSTI
MedicinskaOPŠIRNIJE

 

TAJNIŠTVO
medicinska-tajnistvoradno vrijeme
sa strankama

PONEDJELJAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
SRIJEDA 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
PETAK 10:00 - 12:00
13:15 - 16:15
 

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
medicinska-skolaZašto upisati?

 

oesdPRIJAVI POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME
U SARAJEVU

PROČITAJ VIŠE

 

 

 

PRIJAVI NASILJE
među učenicima i nad učenicima

right arrow Prijavi svaki oblik nasilja
   

 

 

Prijavi korupciju

right arrow Ispuni online obrazac
right arrow Pošalji email
   

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.
KONTAKT KŠC "SV. JOSIP" SARAJEVO
 
pin 1 ADRESA
Mehmed-paše Sokolovića 11
71 000 Sarajevo, BiH
  PODRUČNA ŠKOLA
Vitomira Lukića 1, 71 000 Sarajevo, BiH
phone-call1 TELEFON
+387 33 225 775
  PODRUČNA ŠKOLA
+387 33 760 905
EMAIL
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
sustav skola logoksc 
ŠKOLSKI CENTRI U BiH 
 
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Pavao" Zenica
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Petar Barbarić" Travnik
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Sv. Franjo" Tuzla
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Bl. Ivan Merz" Banja Luka
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Don Bosco" Žepče
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR
"Ivan Pavao II" Bihać

©2008-2024 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com