JSN Decor is designed by JoomlaShine.com
JSN Decor is designed by JoomlaShine.com

9


U razdoblju od 21. do 25. travnja deset učenika trećeg razreda Opće-realne gimnazije nazočilo je književnom festivalu "Na pola puta"...


U razdoblju od 21. do 25. travnja deset učenika trećeg razreda Opće-realne gimnazije nazočilo je književnom festivalu "Na pola puta" koji se već četrnaestu godinu zaredom održava u gradu Užicu u Srbiji.

Festival je zvanično otvoren u nedjelju 21. travnja izložbom poznatog karikaturiste Dobrosava Boba Živkovića čiji su radovi vrlo prepoznatljivi u mnogim časopisima, knjigama pa čak i školskim udžbenicima. Večer se završila predstavom koju su priredili studenti Akademije dramskih umjetnosti u Beogradu pod nazivom "Smrt fašizmu! O Ribaru i Slobodi" te kasnijom diskusijom s glumcima o istoj.

Već drugi dan naši su učenici od ranih jutarnjih sati nazočili predavanjima spisateljica i spisatelja iz mnogih gradova regije. Neki od najistaknutijih bi zasigurno bili Nenad Veličković, Tanja Stupar-Trifunović, Ivica Prtenjača, Petar Matović, Tea Tulić, Sofija Kordić, Jasminka Petrović te Ivan Ivanji. Pored pisaca, na festivalu su se predavanjima predstavili i grafički dizajneri, programeri, profesori i predavači poput Đorđa Balmazovića, Predraga Stojadinovića, Jasne Šamić i Dejana Ilića.

Svaku večer nakon predavanja naši bi učenici u Narodnom pozorištu Užice slušali čitanje djela već spomenutih spisatelja. Tako su se bolje upoznali s njihovim radom i stvaralaštvom, ali i čuli neke interesantne priče iz njihovih života.

Zasigurno najjači dojam gotovo svim učenicima ostavio je Ivan Ivanji. Svojom burnom pričom o odrastanju, logorovanju u Auschwitzu i Buchenwaldu zbog židovskog podrijetla, te kasnijem radu kao prevoditelj Josipa Broza Tita, doista je zadivio sve prisutne.

No, pored književnog sadržaja, cilj festivala je bio ponovno približiti omladinu zemalja iz regije i tako poboljšati odnose. Naravno, uz gotovo cjelodnevno druženje s učenicima iz različitih gradova, i ovaj dio festivala je uspješno obavljen.

Festival „Na pola puta“ završio je kasno navečer u srijedu 24. travnja završnim riječima domaćina i pohvalama svim učenicima i profesorima koji su potpomogli da se i ove godine festival održi u punom sjaju uz nadu da će iduće godine biti još bolji.

Jelena Garić, III. c

1

2

5

9

10

15

17

18

PRIPREMNA NASTAVA

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Eksterna matura i upis u I. razred 2020./21.

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com