Dana 22. studenog 2022. u auditoriju škole održana je edukacijska radionica za roditelje "Sigurnost djece u digitalnom okruženju". Korištenje računala i općenito korištenje interneta većini roditelja predstavlja nepoznato područje s velikim mogućnostima korištenja koje se svakim danom povećavaju. Današnja djeca imaju veliki pristup medijima, posebice internetu. Često se događa da djeca, kako imaju izraženu istraživačku narav, istražuju to što je pred njima i samostalnim se istraživanjem nauče služiti internetom. Njihov naivni ulazak u svijet digitalizacije ne može da poima kako uz sve prednosti što nam tehnologija nudi postoje i opasnosti na koje mogu naići. Iz tog razloga je psihologinja osnovne škole organizirala edukacijsku radionicu za roditelje učenika od VI. do IX. razreda osnovne škole koju su održali inspektor Saša Petrović, predstavnik Federalne uprave policije, Odsjek za borbu protiv kompjuterskog kriminala, Ajna Katica, predstavnica humanitarne organizacije EMMAUS zajedno sa predstavnicom Praktisk Solidaritet iz Švedske, Lovisa Leijon Schöld.

Cilj radionice je bio osvijestiti roditelje koje su to negativne strane koje mogu ugroziti sigurnost djece na internetu te kako ih pravovremeno prepoznati i zaštiti djecu.

Inspektor Petrović je roditelje savjetovao da ne bi trebali bježati od interneta niti odbijati naučiti osnovne stvari o njemu, nego da zajednički sa svojom djecom otkrivaju učiti kako internet funkcionira te što sve može ponuditi ta globalna mreža. Samo se tako mogu postići željeni rezultati u vidu zaštite djece na internetu. Seksualno zlostavljanje preko interneta, ugrožavanje sigurnosti, izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje ne događa se "tamo negdje daleko" ili "u svijetu", nego upravo ovdje, na našim prostorima, u BiH i u to su se roditelji uvjerili slušajući izlaganje inspektora Petrovića čije radno iskustvo nije bogato lijepim pričama i dešavanjima nego brojnim i teškim zločinima, posebno vezanih za pedofiliju. Inspektor je vrlo često u svom izlaganju roditelje podsjećao na to da razgovaraju sa svojom djecom svaki dan, da im ne oduzimaju i ne brane korištenje tehnologije nego da je zajedno koriste, a posebno je istaknuo kako bi trebali upozoravati djecu da nikako ne šire svoje osobne podatke preko društvenih mreža, ne prihvaćaju zahtjeve nepoznatih ljudi, ne komuniciraju s nepoznatima jer sve ono što za jedno dijete predstavlja opasnost, za jednog seksualnog prijestupnika nad maloljetnom osobom je, nažalost, velika prednost. Oni svoje žrtve najčešće pronalaze preko interneta i najveći broj njih ciljano koristi društvene mreže koje koriste i djeca. Iako djeca nisu svjesna posljedica, morate ih stalno upozoravati. Roditelji su upoznati s tim da postoje određeni programi koji se mogu instalirati na sve pametne uređaje putem kojih mogu pratiti, odnosno upravljati sadržajem na internetu u čiji doticaj dolazi njihovo dijete.

Inspektor Petrović je rekao još da su sve prijave koje su dobili dosad rezultirale istragama tužilaštva i da godišnje oko 20 predmeta ove vrste bude konkretno završeno. I za kraj svog izlaganja naglasio je: “Preventiva je veoma bitna u sprečavanju ovih krivičnih djela.”

 
Završni dio radionice je održala Ajna Katica koja je upozorila roditelje još jednom da online prostor, osim dobrih strana, može imati i puno strašnije lice, navodeći primjere s kojima se susrela u razgovorima s djecom. Ajna i Lovisa su pripremile upitnike za sve prisutne roditelje, koje su oni ispunili i na fotografijama ispod, možete pročitati rezultate i njihov osobni doživljaj održane radionice. Također, Ajna i Lovisa će održati i radionice za učenike predmetne nastave, od VI. do IX. razreda, ali uz sadržaj prilagođen njihovom uzrastu na satima Razredne zajednice.
 
 
Osnovna škola KŠC-a se zahvaljuje svim predavačima koji su realizirali ovu radionicu i roditeljima koji su izdvojili vrijeme i prisustvovali predavanju.
 

Opća-realna
gimnazija

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
gimnazija upisZAŠTO UPISATI?

 

OSNOVNA ŠKOLA

Školski album
2022./2023.
skolski albumOPŠIRNIJE

 

PRODUŽENI BORAVAK
2022./2023.

produzeni banner
OPŠIRNIJE

 

Upis u prvi razred
2023./2024.
SVE O UPISU

 

Srednja medicinska
Škola

IZ PERSPEKTIVE UČENIKA
medicinska-skolaZašto upisati?

 

Stručni radovi učenika
strucni radoviopširnije

 

oesdPRIJAVI POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME
U SARAJEVU

PROČITAJ VIŠE

 

 

 

PRIJAVI NASILJE
među učenicima i nad učenicima

right arrow Prijavi svaki oblik nasilja
   

 

 

Prijavi korupciju

right arrow Ispuni online obrazac
right arrow Pošalji email
   

 

kriz

Katolički školski centar "Sv. Josip"

Osnivanjem KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu započelo je katoličko školstvo u Bosni i Hercegovini u okviru Katoličkih školskih centara.

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, nakon osnivanja KŠC-a u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, ubrzo osniva ovakve školske centre u Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra su tri škole: Osnovna škola, Opća-realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj mr. sci. Mario Ćosić.

Kontakt

Matična škola
 • Mehmed paše Sokolovića 11
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 225 775
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Područna škola
 • Vitomira Lukića 1
  71 000 Sarajevo, BiH
 • +387 33 760 905
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ksc

© 2008-2022 KŠC "Sv. Josip" Sarajevo. Sva prava pridržana.

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com