Jajce foto5Učenici i učenice II. razreda Opće-realne gimnazije i Srednje medicinske škole nestrpljivo su čekali najavljenu terensku nastavu. 

Sunčani dan bio je odlična prilika za odlazak u posjet i boravak u gradu Jajcu.


U četvrtak 20. rujna u 7.20, sastali smo se ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i putovanje je konačno moglo započeti.


Iako nam se put činio dugim, nama to nije predstavljalo veliki problem. U autobusu smo napravili idealnu atmosferu, pjevali smo i zabavljali se.
Sati su veoma przo prošli i nedugo zatim stigli smo na odredište, u grad Jajce.
Najprije smo se, pod budnim okom razrednica, podijelili u dvije velike skupine, a potom smo krenuli u obilazak Franjevačkog samostana u sklopu kojeg smo imali priliku vidjeti kosti bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. 
U samom gradu Jajcu postoji niz vjerskih objekata za koje se vezuju ništa manje zanimljive narodne predaje. Ovog puta slušali smo o džamiji Esme Sultanije, za koju se smatra da je najvrjedniji spomenik islamsko-osmanske arhitekture u ovom gradu.


Nakon obilaska katakombi, Hrama boga Mitre i Muzeja AVNOJA, jednog od malobrojnih muzeja posvećenih antifašizmu, učenici su imali kratki predah i slobodno vrijeme su iskoristili kako su oni željeli.
Nedugo zatim, opet su se okupili razrednici sa svojim učenicima i put nas je dalje odveo na Plivsko jezero. Učenici su se vozili brodicama, pedalinama i fotografirali se kako bi sa sobom ponijeli lijepe uspomene.


Nažalost, svemu lijepom dođe kraj, tako i našoj nezaboravnoj terenskoj nastavi. Ovaj izlet je za sobom ostavio mnoge uspomene: dosta toga smo saznali, dosta toga vidjeli, pokazali koliko znamo o svojoj povijesti, ali i iskoristili dan za odmor od svakodnevnih školskih obveza, testova i ispitivanja. 

Irena Krajišnik, II.b

Srednja medicinska škola

Jajce foto7

Jajce foto6

Jajce foto5

Jajce foto4

Jajce foto3

Jajce foto2

Jajce foto1

ÖSD

oesd

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Pročitaj više

Prijavi korupciju

Korupciju možete prijaviti ovdje ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žitomislići – Međugorje – Mostar

U Žitomislićima smo posjetili manastir posvećen Blagovještenju Presvete Bogorodice

Bijambare

Učenici i učenice su zajedno sa svojim nastavnicama i nastavnicima uživali pješačeći uz zelene livade, ali i kroz šumu, jer tako ih je vodio put do njihove destinacije – Velike bijambarske pećine.

Izlet učenika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Jajce

Izlet učenika drugih razreda Opće – realne gimnazije i Srednje medicinske škole započeo je polaskom autobusa ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Katolički školski centar

4543060842 c9870d9d20 o

 

Pomoćni vrhbosanski biskup mons. dr. Pero Sudar, kao promicatelj katoličkog školstva u BiH, osim ovog prvog centra u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije nešto kasnije otvara katoličke školske centre u Tuzli, Zenici, Konjicu, Travniku i Žepču.

U sastavu Katoličkog školskog centra djeluju tri škole: Osnovna škola, Opća - realna gimnazija i Srednja medicinska škola, čijim radom koordinira ravnatelj Mr. sci. Mario Ćosić.

ÖSD

 

PRIJAVITE SE NA POLAGANJE ISPITA AUSTRIJSKE JEZIČKE DIPLOME U SARAJEVU

Online prijava ⟶

Osnovna škola

 

osnovna.skola@ksc-sarajevo.com

Smjena: 8:00 PM - 13:10

Opća - relna Gimnazija

 

gimnazija@ksc-sarajevo.com

Smjena: 13:30 PM - 19:25

Srednja medicinska škola

 

kscmedic@bih.net.ba

Smjena: 13:30 PM - 19:2